Psysische problemen bij Whiplash

Vragenforum: whiplash: Psysische problemen bij Whiplash

Hans

Dinsdag, 07 November 2000 - 10:51
Aangezien whiplashklachten niet gesteund worden(althans is dat de geldende mening)door objectveerbare gebreken,krijgen mensen nog wel eens te horen dat een en ander derhalve ook psychisch is.
Claimgedrag(indien een ander aansprakelijk is voor de oorzaak)/aandacht/niet goed in je vel zitten etc.
Indien er een psychologisch onderzoek plaatsvindt,worden daar dan ook de lichamelijke onderzoeken cq.de expertises van bv.de verzekeringsartsen bij betrokken?
Hans.

Antwoord van de psycholoog (Ineke)

Woensdag, 15 November 2000 - 10:18
Beste Hans,

Ik kan niet spreken namens de rest van de onderzoeksafdelingen. Mijn antwoord is beperkt vanwege mijn beperkte ervaring op dit gebied.
Een onderzoeksvraag naar het vaststellen van cognitieve of emotionele tekorten komt meestal van de neuroloog. Bij de onderzoeksvraag zitten geen expertises van verzekeringsagenten.
Als er uitslagen zijn van lichamelijk onderzoek, in het ziekenhuis gedaan, zijn deze erbij vermeld.
In de vorm van een omschrijving. B.v. CRI onderzoek toont aan dat.. etc.
En wat is psychisch?
Het onderscheid psychisch-lichamelijk is tamelijk arbitrair m.i. Uiteindelijk zijn hersenen een lichamelijk orgaan: beschadigingen in de hersenen kunnen cognitieve stoornissen opleveren maar ook emotionele.

Groet, Ineke

Tjibbe Dokter

Zaterdag, 18 November 2000 - 17:30
Beste Hans,
Helaas ontstaat door een Whiplash vaak schade, of in ieder geval belasting van meerdere zenuw gebieden. Bekend is (bij patienten, maar ook bij een aantal artsen in het buitenland) dat door beïnvloeding van met name de hersenstam en de daar tegenaan liggende (hypo)thalamus en hypofyse spontane depressieklachten ontstaan die een puur mechanische oorzaak hebben. Mij is een geval bekend van een patient waarbij de klachten (na zes jaar) tijdens de operatie, waarbij lettekenweefsel rond het ruggemerg werd weggehaald, van haar klachten af was en nog steeds perfect functioneert.
Helaas is er bij de verzekraars en WAO keuringsartsen geen kennis van deze problematiek.

Vriendelijke groet,

Tjibbe.

Hans

Woensdag, 22 November 2000 - 00:33
Beste Tjibbe,
Geloof je dat zelf?

hans

Woensdag, 22 November 2000 - 16:20
Beste Tjibbe,
Mijn reactie was onduidelijk.Ik bedoel dat ik niet geloof dat dat niet bekend zou zijn.Die klachten vallen onder WAD(whiplash associated disorders).Zoals je weet is daar de nodige commotie over.En dat heeft met centen te maken.
Niet eventuele claims van slachtoffers,maar de portemonnaie van verzekeraars.
PubMed staat vol met onderzoeken naar de gevolgen van "whiplash"/hyperflexietrauma's en wat die meer zij.
Hernia's,ruggemergbeschadigingen,cervicale instabiliteit,pseudomeningoceles,arthrose cervicaal,myelopathie etc.
Het is vanzelfsprekend toch aannemelijk dat daardoor klachten ontstaan.
Als je al niet depressief zou worden van de neurologische veranderingen die plaats kunnen vinden,wordt je het wel van de kennelijke onwil het ontstaan van dat soort letsel onder ogen te zien.
Ik geef een voorbeeld.
Zelf werd ik frontaal aangereden door een vrachtwagen van 17 ton.
Drie jaar later deed de verzekeringsneuroloog het na ongeval middels EMG geconstateerde ernstige zenuwletsel af met de mededeling dat die onderzoeken niet van belang waren omdat de afwijkingen niet door pathologie(lees:ziekte) werden veroorzaakt.Dat heet de pathologie "truc".
Als er foto's werden gemaakt op datum ongeval worden die niet opgevraagd.Stel je voor dat er verschillen zouden bestaan.
En als die bestaan en worden gezien heet het dat niet met zekerheid kan worden gezegd dat die veranderingen waar een normaal mens een leven ov
er doet,ongevalsgevolg zijn.
Onzin? Helaas niet.Alleen gelooft een normaal mens niet dat het gebeurd.
Hans.

Tjibbe Dokter

Donderdag, 14 December 2000 - 21:07
Beste Hans,
Helaas heb ik niet eerder kunnen antwoorden omdat mijn PC problemen geeft (moet nodig een nieuwe kopen.

Je hebt gelijk, niet medici weten redelijk wat er aan de hand is, maar de heren/dames medici kunnen/willen het niet zien.

Wat mij onlangs opviel is dat specifieke depressief psychische klachten kennelijk meer voorkomen bij Whiplash patienten waarbij een Arnold Chiari syndroom type I, een aangeboren afwijking. Het is echter logisch, omdat belasting van de hersenstam daardoor eerder op kan treden.

Wat je schrijft klopt met wat ik de afgelopen anderhalf jaar heb gezien, gehoord, nagezocht en gelezen hebt.

Inmiddels hebben we wel een hoogleraar radiologie geloof ik om. Hij snapt plotseling dat je op een MRI meer kunt zien. Er is nog hoop.

Vr.gr.
Tjibbe.

Hans

Vrijdag, 12 Januari 2001 - 22:23
Hoi Tjibbe,
Een late reactie.Wel nog de beste wensen.

Op een congres voor traumatologen in parijs werd vastgesteld dat de whiplashklachten reeds in 1900 werden beschreven door Barre-Lieou.
Hoofdpijnen,duizeligheid,"piepende" oren,problemen met zien en geheugen.De laatste twee kunnen ondeel vormen van een "full blown" depressie.

Hohl stelde in '74 al vast dat 40 % van de whiplashpatienten degeneratieve veranderingen van de disci vertoonden die na en tgv ongeval ontstonden.

A Hestnis(zweden/neurologische afd.Tonsberg)stelde vast dat uiteindelijk bij twee whiplashslachtoffers een bruek van de dens-axis werd ontdekt.De "vertraging" ontstond door het geloof dat er bij whiplash nu eenmaal geen afwijkingen worden vastgesteld.

T.Magnusson(ziekenhuis Reykjavik)constateerde merkwaardige overeenkomsten met het Thoracic outletsyndrome,fibromyalgie etc.

Ik kan nog wel even doorgaan.

Groetjes,Hans.

hans

Zaterdag, 03 Februari 2001 - 16:38
Hoi Ineke,

Op PubMed nog wat gezien over jouw vakgebied.

Wallis BJ,Bogduk N.
"Faking a profile: can naive subjects simulate whiplash responses?"

Kramer G,Hopf HC.
"Cerebral disturbances following isolated whiplash injury".

Kessels RP,Aleman A,Verhagen WI,van Luijtelaar EL.
"Cognitive functioning after whiplash injury:
a meta analysis".

Henry GK,Gross HS,Herndon CA,Furst CJ.
"Nonimpact brain injury:neuropsychological and behavioral correlates with consideration of psysiological findings".

M.vr.gr.Hans

Anoniem

Zaterdag, 03 Maart 2001 - 15:03
Is er iemand met zware whiplash klachten die ervaring heeft met zwangerschap en bevalling? Ik ben zelf whiplash patiente en vraag me af of ik een zwangerschap en bevalling wel aan kan. Wie kan mij meer over haar ervaringen vertellen?

hans

Zondag, 04 Maart 2001 - 12:50
Hoi Anoniem,

Ga naar www.start at whiplash.nl en meldt je aan voor de E-maillijst bij Wouter van Eldik.
Daar zijn meer mensen met whiplash en zwangerschap

Doei anoniem,

Hans

Anoniem

Zondag, 15 Mei 2005 - 18:19
Hallo,zit met een groot probleem.Mijn vriend heeft zwaar ongeval gehad met fiets.Heeft eerst twee maanden in coma gelegen.Dokters hadden hem eerst opgegeven,maar na terug plaatsen van schedel kwam hij toch wakker dag nadien.Mijn vraag is hij is zeer agressief tegen over mij alles wat hem niet aanstaat werkt hij uit tegen over mij,zou agressie nog beteren?Hij is ook nog zeer verward en leeft in het verleden.Ligt nog altijd in kliniek,revalidatie.Dank bij voorbaat