Automatische gedachten

Vragenforum: overige onderwerpen: Automatische gedachten

A

Dinsdag, 31 Augustus 2004 - 13:10
Als ik aan iets vervelnds denk of als ik me rot voel heb krijg ik een soort automatische gedachte. Een zinnetje of woord wat ik dan tegen mezelf zeg zonder dat ik dat wil. Hardop maar soms ook in mezelf. " ik wil dood" of gewoon "dood". Wat is dit voor iets raars? Zijn er meer mensen die dit hebben en hoe ontstaat zoiets?

sima

Woensdag, 01 September 2004 - 13:27
Klinkt een beetje als "dwangmatige" gedachten.Misschien kan Ineke je er meer over vertellen.
Sima

A

Vrijdag, 03 September 2004 - 08:11
Een vriendin van me zei dat ik misschien wel wilde dat iemand het zou horen. Maar in al die jaren heeft nog niemand het gehoord. Misschien is het een manier om frustratie / boosheid te reguleren? Dat er misschien onbewuste gevoelens; schaamte / boosheid, bovenkomen, die ik niet wil voelen?
Ik weet nog wel hoe het begonnen is. Ik was boos op een ex vriend. Toen was de gedachte
" klootzak" . Ik vind het maar raar.
Als het nu gebeurt zeg ik er meestal snel achteraan " niet doen." Maar zou het eigenlijk voor willen zijn.

Esther

Vrijdag, 03 September 2004 - 21:27
Volgens mij is het niet heel raar of verkeerd hoor! Ik denk ook zeker wel eens van 'klootzak'!!! En bedenk dan dat het niet slim is om te zeggen ;) of zeg t heel zelden wel.. En dat je dan weer denkt van 'niet doen' is volgens mij alleen maar goed.
T is toch logisch dat je zulke dingen denkt en je gaat in dialoog met jezelf, lijkt mij niets mis mee!!Groetjes Esther

A

Vrijdag, 03 September 2004 - 23:50
Ja, maar het gebeurd wel meerdere keren per dag. steeds hetzelfde " ik wil dood" Slaat nergens op. Het is niet in een dialoog met mezelf, het komt gewoon steeds bovendrijven

A

Zaterdag, 04 September 2004 - 16:04
Intrusies, Ik las net eerdere reacties van Ineke en ik geloof dat dat het is. goed, en juist niet proberen er niet aan te denken. okee!

JP

Dinsdag, 28 September 2004 - 09:14
Het kan ook een tic zijn. Ik ben geen psycholoog, maar als ik jou hoor, denk ik aan (een lichte vorm van) het syndroom van Gilles de la Tourette.

Ik denk dat je je geen zorgen hoeft te maken, soms gaat het gewoon over of leer je zelf een "vervangening" aan. Als het echt een probleem voor je wordt, is het verstandig om na eigen onderzoek een psycholoog/psychiater te bezoeken.

Succes!

A

Dinsdag, 28 September 2004 - 11:26
dank je JP. ik moet t eigenlijk eens met mijn psycholoog over hebben maar dat vind ik lastig. Heb jij er zelf ook last van?

JP

Dinsdag, 28 September 2004 - 12:20
Ik heb er zelf geen last van gehad, althans, ik kan me herinneren dat ik als kind naar school liep en mezelf "dwong" te lopen volgens een bepaald patroon van de stoeptegels (zoals sommige mensen persé bij elke lantaarn hun voeten op de grond moeten tikken als ze autorijden etc.) Dit zijn soms ongecontroleerde, onbewuste handelingen die niet opvallen, maar zijn net zo goed tics.

Ik ben niet de persoon die jou kan vertellen wat het precies is, maar zelf een keer uitzoeken of je kenmerken van Gilles de la Tourrette bij jezelf herkent en dat zijdelings een keer voorlegt aan jouw psycholoog kan nooit kwaad. Ik begrijp dat je al een psycholoog bezoekt. Wat is er lastig aan om dit voor te leggen? Je hoeft je er in elk geval niet voor te schamen!

Anoniem

Donderdag, 26 Mei 2005 - 10:18
vHOERE HOERE HOEREHOERE HOERE HOEREHOERE HOERE HOEREHOERE HOERE HOEREHOERE HOERE HOEREHOERE HOERE HOEREHOERE HOERE HOEREHOERE HOERE HOEREHOERE HOERE HOEREHOERE HOERE HOEREHOERE HOERE HOEREHOERE HOERE HOEREHOERE HOERE HOEREHOERE HOERE HOEREHOERE HOERE HOEREHOERE HOERE HOEREHOERE HOERE HOEREHOERE HOERE HOERE

NN

Donderdag, 26 Mei 2005 - 16:40
"Let op je gedachten: ze worden woorden.
Let op je woorden: ze worden daden.
Let op je daden: ze worden gewoonten.
Let op je gewoonten: ze worden een houding.
Let op je houding: het wordt je bestemming."

-- Frank Outlaw--

suzanne

Donderdag, 26 Mei 2005 - 22:21
mooi NN
ik word zo lang zamerhand gek van die rare types hier.
wanneer wordt dit forum gesloten???
suuz

EFT Therapeut

Vrijdag, 27 Mei 2005 - 07:39
Hoi Mensen,

Wat hier eerst wordt beschreven zijn dwanggedachtes (obsessies) - je moet iets denken - Door JP omschreven is het begin van OCS, obsessieve compulsieve stoornis. Kijk maar eens naar websites die daar over gaan.
Het worden dwanggedachten en handelignen, en je kan ze niet stoppen.

Er is verwantschap tussen OCS, haartrekken (tillomanie), hypochondrie en tics en tourette. OCS is ook verwant aan verslavingen.

De oorzaak is meestal een emotie, herinnering of spanning die er niet mag zijn.

De meeste mensen met OCS die ik ken (en behandel) hebben moeite om de gevoelens of emoties die achter een dwanghandeling of dwangedachte te erkennen en voelen.
Het lijkt bijna onbewust - en bijv tillomanie kan zelfs juist in ontspannen situaties voordoen. (als je je gaat ontspannen, komt onbewuste spanning eruit)

Het oordeel over de automatismes houd ze in stand.

Kijk eens hier:

http://ocdvriendenkring.org/